Ten prosty przepis, w wersji bezglutenowej i bezmlecznej, sprawdza się zarówno do naleśników wytrawnych, jak i na słodko.
Wiem, że produkty bez glutenu bywają owiane złą sławą, a ciasta i wypieki często jedynie imitują smak tych tradycyjnych. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów, które w mojej ocenie są fantastyczną alternatywą dla osób nie tylko na diecie bezglutenowej. W tym przepisie użyłam mąki naturalnie bezglutenowe - ryżową i ziemniaczaną.
Składniki:
Wykonanie naleśników jest banalnie proste. Wykorzystuję ten przepis z różnymi dodatkami - owocami, serkiem, miodem, a także ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, fetą lub mięsem:
1. Mąki przesiać i wymieszać.
2. Jajka z solą ubić mikserem na pianę (1-2 min.).
3. Stopniowo dodawać mąkę, a następnie, ciągle miksując, wlać powoli wodę. Na końcu dodać olej i jeszcze chwilę miksować. Odstawić ciasto na 15 min.
4. Zamieszać masę i wlać porcję ciasta na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na średnim ogniu. Po około minucie przełożyć na drugą stronę.
Małgorzata Marciniak
m.marciniak@dietasobremesa.pl