30 sierpnia 2024

Naleśniki bezglutenowe

Ten prosty przepis, w wersji bezglutenowej i bezmlecznej, sprawdza się zarówno do naleśników wytrawnych, jak i na słodko.

Wiem, że produkty bez glutenu bywają owiane złą sławą, a ciasta i wypieki często jedynie imitują smak tych tradycyjnych. Mam jednak kilka sprawdzonych przepisów, które w mojej ocenie są fantastyczną alternatywą dla osób nie tylko na diecie bezglutenowej. W tym przepisie użyłam mąki naturalnie bezglutenowe - ryżową i ziemniaczaną.

Składniki:

  • 120 g mąki ryżowej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej/tapioki
  • 240 ml wody
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Jak zrobić naleśniki bezglutenowe?

Wykonanie naleśników jest banalnie proste. Wykorzystuję ten przepis z różnymi dodatkami - owocami, serkiem, miodem, a także ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, fetą lub mięsem:

 

1. Mąki przesiać i wymieszać.

2. Jajka z solą ubić mikserem na pianę (1-2 min.).

3. Stopniowo dodawać mąkę, a następnie, ciągle miksując, wlać powoli wodę. Na końcu dodać olej i jeszcze chwilę miksować. Odstawić ciasto na 15 min.

4. Zamieszać masę i wlać porcję ciasta na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na średnim ogniu. Po około minucie przełożyć na drugą stronę.

 

Obserwuj mnie na instagramie

@dietasobremesa

Małgorzata Marciniak

m.marciniak@dietasobremesa.pl